een minder 2014

In een wereld van meer, groei, druk(te) en meer meer, wens ik jullie allen een 'minder' 2014, gezond van lijf en leden en met de zon in je hoofd en energie in je lichaam.

In een wereld waarin het soms steeds vaker lijkt te gaan over ietsie meer, of veel meer, ga ik dit jaar minder doen. Maar de dingen die ik doe ga ik ook echt doen, en afmaken. Met het ingaan van het nieuwe jaar heb ik al mijn moetjes weggepoetst uit mijn hoofd en mijn agenda. Ik heb me, behalve dit 'minder' voornemen, niks voorgenomen.

Het voelt heel goed om geen goede voornemens te hebben en je schier oneindige actielijst achteloos weg te werpen in de prullenbak. Onmogelijk hoor ik jullie zeggen, ik denk niet dat het onmogelijk is. Het regelmatig heroverwegen van alle dingen die moeten is een heel gezond en plezierig proces.

Van alle dingen die moeten komt er vanzelf een 'herinnering' of dat nu je broer is, een collega, de overheid, je baas of Sinterklaas. En aardig is ook dat maar ongeveer 70% van alle dingen die moeten zich opnieuw melden als 'dit moet'. Zo dat ruimt al lekker op.

En dan het aannemen van de herinneringen...kun je jezelf er toe zetten om de herinnering aan te nemen als een nieuw verzoek en dan de echte overweging te maken; wil ik dit wel, vind ik dit leuk, kan ik dit, heb ik er tijd en aandacht voor, kom ik in de gevangenis als ik het niet doe?

Beste bloggers de meeste dingen die je 'moet' doen hoeven niet, althans niet in de zin van dat je er van in de gevangenis gaat. Er zijn twee fundamentele drijfveren van dingen moeten; voor je eigen zelfbevestiging en voor het onderhouden van de relatie met de ander. Het is belangrijk om die twee elementaire zaken goed te onderscheiden. Deze twee grondmotieven zoals ze heten kunnen verschillende oorsprongen hebben. Oorsprongen die goed noch slecht zijn, die voort komen uit je eigen zijn. Maar het is wel belangrijk om ze te herkennen. want als je dat kunt, dan kun je ook beter afwegen wat echt moet of niet En waar het belangrijk voor is.

'ik moet mijn vriend dit weekend helpen schilderen'.... oh ja, en waarom dan? uuhhhhhhhhh........

  • omdat het mijn vriend is
  • omdat ik het niet kan maken hem niet helpen, want hij heeft de vorige keer mij geholpen
  • ze vinden me een .......... als ik niet kom en de rest wel
  • ik vind schilderen leuk
  • omdat het gewoon gezellig is met z'n allen zijn huisje goed in de verf te zetten.
  • dat schilderen kan me geen bal schelen, vind het gezellig samen
  • ..........

Beste bloggers, er is geen goed of fout, je bepaalt zelf in je leven wat goed of fout is, maar uit de variëteit van antwoorden kun je lezen dat er vele redenen zijn om iets te moeten. Het is de kunst om te 'ont-moeten' om maar eens een populistische term te gebruiken, dus; 'ik ga mijn vriend helpen schilderen omdat...... het iets is wat ik zelf wil. In het begin zal het vreemd, eng of bijzonder aanvoelen. Je omgeving gaat ook zeker reageren. Maar ik garandeer je dat je omgeving anders naar je gaat kijken en dat ze respect zullen hebben voor je eerlijke afwegingen. ik geef het toe, het is niet eenvoudig, maar je kunt elke 'moet' zo tegemoet treden.

De vraag voor de was-droog combinatie is natuurlijk welk grondmotief in bovenstaande casus verstopt zit. ik ben benieuwd of jullie het herkennen.

Herken je je in bovenstaande en worstel je hier ook wel eens mee, jullie weten me te vinden.

 

gelukkig nieuwjaar!