keuzes maken

Het is zo makkelijk om mensen te adviseren om keuzes te maken en hoe lastig het is om echt keuzes te maken, dat heb ik deze afgelopen maanden aan den lijve ervaren. Soms komen er momenten in je leven dat je echt moet kiezen, moet kiezen voor je eigen toekomst en eigen inschatting hoe je de rest van je leven wilt gaan invullen. dat zijn hele heftige processen en het zijn moeilijke keuzes.

Keuzes maken betekent per definitie dat je dingen, ervaringen, relaties en andere zaken NIET zult krijgen. Logisch zou je zeggen, maar de echte acceptatie van de keuze is pas daar als je in volle omvang wordt geconfronteerd met het 'missen' der dingen, ervaringen, relaties...

Dan volgt er een moment van wat ik noem 'meta keuze'. De keuze van de keuze, het in volle omvang er voor kiezen dat je je eigen keuzes gaat accepteren en doorleven.

Ik ben naar jullie in gebreke gebleven op deze blog pagina. Ik weet dat er trouwe lezers zijn, want die reageren ook. Vaak niet op deze blog, maar per mail of telefoon, daarvoor dank. Mijn meta keuze is geweest dat ik een periode heb ingelast van de acceptatie van de gevolgen van mijn eigen keuzes die ik de afgelopen periode heb gemaakt. Ingrijpende keuzes die mijn leven voorgoed hebben veranderd. En niet alleen mijn leven maar ook het leven van dierbaren in mijn directe omgeving.

Zo een keuze is bijvoorbeeld geweest om mijn website even mijn website te laten en geen blogs te posten. Ook ben ik ver weggebleven van Twitter en zijn mijn Facebook activiteiten naar nul genaderd. Maar ook in mijn netwerk, in mijn vrienden- en kennissenkring ben ik nihilistisch actief geweest, bijna niet dus. Het accepteren dat je dingen, ervaringen, relaties niet meer krijgt of hebt... Dan is de stilte daar en komt er tijd voor de acceptatie van de keuze.

Jullie kennen mij inmiddels als een positief mens en dat ben ik. Ik geloof in de louterende werking van emotionele ervaringen en ik geloof in het kijken naar de andere zijde, de positieve zijde. En dat is nu het mooie, nu ik de gevolgen van mijn keuzes heb geaccepteerd, nu ontstaat er ruimte om te gaan genieten van de positieve kanten van mijn keuzes, kan ik me verheugen op de toekomst en het heden waarderen, zit ik fluitend in mijn auto of op mijn motor, en durf ik oprecht weer te adviseren; maak keuzes als het te veel, te ingewikkeld of te moeilijk wordt. dat loont.

https://www.youtube.com/watch?v=JrdEMERq8MA