Terug naar het oude normaal?

Na anderhalf jaar pandemie en voornamelijk vanuit huis werken, gaan we nu geleidelijk weer over naar het ‘oude’ normaal, als er zoiets bestaat. Want laten we wel wezen, het begrip normaal is per definitie een persoonlijke beleving. Ik sprak daar laatst over met mijn goede collega Frits Dekker en wij kwamen tot de conclusie dat normaal hooguit iets is dat past binnen je eigen denkraam en dat angst een belangrijk stuurmechanisme is om iets ‘normaal’ te vinden.

Om het eenvoudig te zeggen, de angst voor het onbekende beïnvloedt ons denken in de richting van het bekende. En omdat het bekend is vinden we dat weer normaal. Bijna Cruijffiaans logisch toch? Maar tegelijkertijd biedt die angst ook grote kansen. Angst is niet per definitie negatief. Angst kan stimuleren tot ontdekken en daarmee bekend worden met nieuwe gedachten en ideeën.

Wat wij ook veel zijn tegengekomen is dat er veel angst in de maatschappij is gekomen, of erger, bangheid. Is dat dan niet hetzelfde? Wij vinden van niet. Zoals boven betoogd is kan angst leiden tot ontdekken terwijl bangheid veel primairder in ons geworteld is en vooral leidt tot vluchten, overleven dus. En dat laatste is voor ons aanleiding om eens gaan te verkennen hoe dat nu zit nu de maatschappij weer over wil gaan tot de orde van de dag.

Wat we willen onderzoeken is hoe de pandemie ons als individu heeft beïnvloed en welke impact dat heeft op ons werk en op de onderlinge samenwerking. Uit de eerste gesprekken die we hebben gevoerd komt een beeld naar voren dat veel mensen nog worstelen met met de vraag hoe verder? Enerzijds gevoed door angst en bangheid en anderzijds gevoed door het feit dat het thuis werken ook tijd heeft opgeleverd om over dingen na te denken, over meer thuis zijn en minder nutteloze reistijd hebben. Durf ik wel weer naar kantoor? Ik vond het niet zo erg zonder al die mensen aan mijn bureau. Of toch gewoon maar weer aan de gang en terug in de sleur, of toch niet..?

Mochten deze vragen je bekend voorkomen of heb je andere vragen die met bovenstaande te maken hebben, laat het ons dan weten. Stuur een mailtje of een appje of reageer op deze blog. Wellicht dat we je kunnen helpen bij het beantwoorden van deze vragen.